Home - Medi-taping - Achtergrond

Achtergrond

In 1970 heeft de Japanse Chiropraktor Kenzo Kase het Kinesio-taping ontwikkeld omdat zijn patiƫnten met dezelfde klachten met steeds kleinere tussenpozen terug kwamen. Hij bood dus feitelijk geen genezing zoals hij als arts behoorde te doen. Hij concludeerde uit alle ervaringen dat niet de door hem behandelde gewrichten de veroorzaker van de klachten waren, maar juist de spieren en structuren rond zo'n gewricht. Het door hem uitgedachte taping concept wordt intussen in de hele wereld toegepast.

Er is intussen een veelvoud aan taping varianten met Kenzo's concept als basis op de markt gebracht. In Duitsland heeft Dr Dieter Sielmann (arts/chirurg-1948) zich sinds 1990 in taping verdiept en gespecialiseerd vanuit dezelfde gedachtegang als Kenzo Kase; niet tevreden met het verzachten of camoufleren van klachten in plaats van ze te genezen. Hij legt zich nu vrijwel alleen nog toe op het met deze methode zeer succesvol behandelen van patiƫnten met pijnklachten. In tegenstelling tot de andere varianten worden in zijn methode gehele spiergroepen en gewrichten in combinatie met de acupunctuurpunten die in dat gebied liggen getapet. Tevens heeft hij na uitgebreid onderzoek het effect van de verschillende kleuren verwerkt in het Medi-Tape concept. Door deze zinvolle aanvullingen en wijzigingen blijkt een uitgebreid scala aan klachten effectief behandeld te kunnen worden.
Allereerst moet men zich bedenken dat het skelet van het menselijk lichaam feitelijk niet voldoende op de huidige taken en manier van leven is berekend. Jaren van te weinig bewegen, te veel zitten en verkeerd belasten veroorzaken een onbalans in de houding, met name in de wervelkolom. Om deze positie in stand te houden staan de skeletspieren continu een anatomisch verkeerde en te grote spanning. Deze spier(over)spanning leidt uiteindelijk tot blokkades en nerveuze irritaties. Dit veroorzaakt de meeste pijnklachten. Een herstel van een natuurlijke lichaamshouding is dan ook essentieel indien men klachtenvrij wil worden en blijven.
naar boven ↑